13. elokuuta 2016

Mitä rinkkaan?

Olen useammankin kerran ollut aikeissa toteuttaa postausta, jossa antaisin omat vinkkini ja neuvoni vaelluksia varten pakkaamiseen. Jostain syystä kyseistä postausta en ole koskaan aikaisemmin saanut puserrettua ulos, mutta nyt yritetään jälleen kerran. Vaellukselle otettavat kamathan vähän vaihtelevat vuodenajan tai vaelluksen pituuden tai tai ties minkä mukaan, mutta koitan listata ylös nyt kaiken mitä itse olen tottunut kantamaan mukanani kesä-syksy vaelluksilla, joilla ollaan yövytty myös koirat mukana. Lisäksi koitan kirjoittaa jotain pientä jokaiseen varusteeseen liittyen. Toivottavasti tästä saa joku aloitteva retkelle lähtiä jotain vinkkiä omiin pakkauksiinsa ennen reissua.

 photo IMG-20160721-WA0001.jpg

Rinkka kannattaa olla mahdollisimman kevyt, kestävä ja mukava kantaa. Itse olen yön yli kestävillä reissulla kantanut 80litran rinkkaa ja sen kun täyteen tuuppaa niin onhan se painava. Eli jokainen pakatkoon sen verran tavaraa mitä varmasti jaksaa pitkänkin vaelluksen kantaa. Tiedän, että itsekin pystyisin keventämään rinkanpainoa miettimällä vähän tarkemmin kaikkea mukaan otettavaa, joten siihen siis pitäisi itsekin panostaa lisää, niin kevenisi omakin rinkka varmasti kilolla taikka jopa parilla.

Telttaa hankkiessa kannattaa myöskin miettiä sitä painoa ja tottakai omia tarpeitaan. Tarvitseeko teltan jokaiselle neljälle vuodenajalle vai vaan kesälle? Kuinka monen hengen teltta olisi tarpeen? Meillä vaellustelttana on tällä hetkellä 3-hengen teltta ja se on passeli meidän poppoolle, eli kahdelle aikuiselle ja kahdelle koiralle. Teltalla on painoa muistaakseni 3,2kg.

Makuupussin kanssa tottakai taas pitää miettiä sitä painoa ja omaa käyttötarkoitusta. Tarvitseeko pussin, jossa tarkenee myös pikku pakkasilla vaiko retkeileekö vain kesäkeleillä. Valitseeko kuitu- vai untuvapussin? Meillä on molemmilla kuitupussit.

Makuualustaa ostaessa pitää miettiä omaa mukavuuttaan. Kaipaako sitä paljon vai vähän. Esimerkiksi me ollaan pärjätty meidän retkillä ihan pelkillä solumuovialustoilla. Halpaa ja kestävää, mutta ei pehmeää ja mukavaa, mitä saa sitten hankkimalla ilmatäytteisen alustan.

Retkikeitin ja siihen sitten tarvittava polttoaine ja sille mahdollisesti turvapullo. Näissäkin vaihtoehtoja on varmaan monia, itse en ole näihin kovin kummoisesti perehtynyt, mutta meitä palvelee hyvin trangia ja siihen sinoli turvapullossa. Sittenhän on niitä kaasulla pelittäviäkin ja näin pain pois.

Puukko on hyvä jollei jopa ehdoton olla matkassa. Sillä hoituu makkarapaketin avaamiset ja nuotioon sytykkeiden tekemiset ja muut. Retkikirves meillä on myös kulkenut matkassa muutamia kertoja, mutta ollaan koettu se hyödyttömäksi välineeksi, joka painaa aivan turhaa rinkassa. Yleensä nuotiopaikoilta löytyy kirves kun sitä tarvitsee.

Ruokailuvälineet eli mitä näihin nyt kuuluu... lautanen, lusikkahaarukkaveitsi, joku kupponen. Itellä semmonen retkiastiapaketti vai miksi sitä nyt kutsuu, mutta siis semmonen kätevä paketti josta löytyy kaikki tarvittava ruokailuun. Omasta kuksasta vielä vain haaveilen.

Tiskiharja, jotta saat jynssättyä puhtaaksi ruokailuvermeet. Ei siis mitään semmosta isoa tiskiharjaa vaan siis joku tämmönen ihan pieni.

Juomapullot. Meillä vesi kannetaan ihan vain käytetyissä limsapulloissa. Aina ennen retkelle lähtöä pitää tarkistaa, että saako matkan varrella pulloja täytettyä jossain, eli kuinka paljon joutuu kantamaan jo kotoa lähdettäessä sitä vettä. Ja itse oon oppinut, että sitä vettä kannattaa oikeasti olla varsinkin kesällä PALJON.

Ensiapupakkaus on kuljetettava aina mukana tottakai. Koskaan ei tiedä mitä sattuu, kenelle ja milloin. Ei meilläkään ole vielä koskaan EA-laukulle tullut käyttöä, mutta silti se aina siellä rinkassa on matkassa. Koiria varten on myös mukana aina rulla sitä sitä mitä se nyt on... itsekiinnytävää sidettä jos tulee haavaa tassuihin ja tummelia polkuanturoihin.

Pyyhe jos aikeissa on kenties uida tai peseytyä. Meiltä löytyy tommoinen toooodella pieneen tilaan pakkautuva ja supernopeasti kuivuva mikrokuitupyyhe ja on kyllä toimiva ja kätevä.

Vaellussauvat olisi niinkun aika tosi hyvät varsinkin tunturissa, mutta itseltäni hajosi moiset, joten tällä hetkellä kuljen ilman. Saa nähdä jospa tulis joskus hankittua uudet.

Sitten lopuista varusteista vaan tämmönen litania, koska niistä en löydä mitään erikoisempaa selitettävää, mutta mukana kulkee myös siis tulitikkuja, vessapaperia, kartat, hammasharja- ja tahna, koirille ruokaa ja kenties jotain herkkua, koirille ruoka-astia, puhelin, särkylääkettä, muovipusseja/minicrippusseja, kamera, käsidesiä, otsalamppu, hyönteismyrkky, aurinkolasit, aurinkorasva, istuinalustat...

 photo IMG_2454.jpg

Vaellusruokaa kun miettii niin taas kannattaa pohtia sitä mitä se painaa rinkassa. Pitää muistaa myös että sitä kuluttaa vaelluksella paljon, eli tarvitsee paljon energiaa. Itse tykkään syödä vaelluksilla hyvin ja napostella vähän väliä jotakin. Voisin heitellä tähän vähän jotain esimerkkejä mitä ruokaa itse tykkään syödä vaelluksilla. Aamupalana kahvia, puuroa, leipää, mysliä, marjoja. Lounaaksi esimerkiksi nuudelia, pussipastaa, kuivattua jauhelihaa, pussikeittoa, makaroonia tai riisiä. Välipalana pähkinöitä, rusinoita, suklaata, välipalakeksiä, karkkia. Päivällisenä perunamuussia, jotain säilykkeitä, esim. tonnikalaa ja iltapalaksi vaikkapa makkaraa. Jälkkärinä toimii hyvin lätyt ja suklaabanaanit. Tuossa nyt siis heiteltyinä ruokia mitä itsellä nyt ekana tulee mieleen.

Ja mitä vaatetukseen tulee niin itse tykkään vaeltaa juoksuhousuilla, urheilutopilla, vaellussukilla- ja kengillä, takkina semmonen superkevyt ja superohut, mutta syksyllä kyllä lämpimämpi versio. Kylmempiä kelejä varten pipoa ja hanskaa ja tuubihuivia. Kesällä tottakai päässä joku lakki. Leirissä on kiva olla leirikengät ja groksit on hyvät. Leirissä on kiva myös olla lämmintä päällä, itsellä fleeceasua ja sateen varalle pitää ajatella vaatetusta tottakai myös.

Melko sekavan pläjäyksen sain tästä nyt aikaan, mutta toivotaan, että joku saa jotain tästä irti omiin retkeilyihinsä. Nyt vain siis jokaiselle rinkka selkään ja retkelle!

4 kommenttia:

 1. Melkoista välineurheilua tämä retkeily. 😁 Kantaako kumpikin omaa rinkkaa niin että tavaramäärä jakautuu kahden kannettavaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tosiaan kahteen rinkkaan jakautuu meidän kamat :)

   Poista
 2. Tämä postaus tuli tosi hyvään väliin, kun olen itse juuri hankkinut jos jonkinmoista retkeilykampetta! Päätin vakaasti nyt vihdoin sijoittaa kunnollisiin varusteisiin ja aloittaa retkeilyn tosissani. Parhaat syyskelitkin on kohta tulossa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee kiva kuulla :) Syksy on kyllä vaeltajan aikaa <3 Hyviä retkiä sulle!

   Poista