17. marraskuuta 2014

Mitä mieltä?

Nyt seuraavaksi olisi luvassa hieman eräänlaista mielipide-postausta. Näitä tälläisiä postauksia ei turhan usein näe täällä blogissani, mutta nyt ajattelin "repästä" ja jakaa hieman ajatuksiani eräästä asiasta liittyen bloggaamiseen. Nimittäin aiheena on "Blogiarkiston poistaminen ja/tai muokkaaminen". Katsotaas mitä tästä saadaan aikaiseksi!

Elikkä tosissaan ... (Putouksen katsojat ja Kissi Vähä-Hiilari fanit kuulevat tuon edellisen sanaparin tietyllä tapaa päässään, mutta ei huolta, niin minäkin!) Mistä moinen kirjoittamisen aihe siis sinkoutui päähäni? Blogiarkiston poistaminen ja/tai muokkaaminen. Halusin ottaa kyseisen aiheen esille, koska olen nyt viime aikoina huomannut monessakin blogissa, että on lähdetty poistelemaan arkiston kätköistä vanhoja postauksia syystä tai toisesta. Joissain tapauksissa on aloitettu bloggaaminen kokonaan "puhtaalta pöydältä" ja poistettu kaikki vanhat tekeleet. En tiedä teistä, mutta tämä herättää ainakin minussa ajatuksia. 

Minun mielestäni blogien tarkoitus on nimenomaa säilyttää myös ne vanhat postaukset muuttumattomina siellä arkistossa, jotta niitäkin on mahdollisuus myöhemin käydä kurkistamassa, vaikka uusia postauksiakin ilmestyy kokoajan lisää. Miksi sitten lähteä poistelemaan tai muokkailemaan näitä vanhoja postauksia? Hävettävätkö ne vai mitä? 

Toisaalta ymmärrän tämän postauksien poistamisen tietyissä tilanteissa. Esimerkiksi jos bloggaaja jonkun tunteen vallassa kirjoittaa postauksen sitä enempää miettimättä ja julkaisee sen, voi myöhemmin kirjoitettu teksti alkaa tuntua typerältä ja sen tahtoo pois arkistosta. Tämän nyt ehkä ymmärrän, mutta näin tuskin kovin usein tapahtuu. Miksi siis lähteä poistelemaan ihan tavallisia vanhoja postauksia? 

Itse en ole koskaan yhden yhtä postausta poistanut. Kaikki kuvani ja tekstini ovat nähtävillä pian kahden vuoden takaa ja hyvä niin. Myönnän, että välillä jos seikkailee blogiarkistoissa, varsinkin tuolla bloggauksen alkutaipaleella, niin tulee tietynlaista häpeän tunnetta ja miettii, että miksi kummaa on kirjoittanut noin tai julkaissut juuri tuon kuvan tai jotain vastaavaa, mutta en minä silti vanhoja postauksia lähtisi muokkaamaan paremmiksi, taikka poistamaan kokonaan. Mielestäni on hyvä, että ne ovat siellä ja niistähän sen kehityksen näkee. Eikös jokainen bloggaaja kuitenkin tahdo kehittyä? Minä ainakin. On hyvä välillä tutkistella ja vertailla uusia ja vanhoja postauksia keskenään. Katsoa missä asioissa on mielestään kehittynyt, onko jossain menty huonompaan suuntaan jne jne. Itse olen myös huomannut muuttuneeni ihmisenä jonkin verran tämän bloggaus urani aikana ja tämänkin huomaa vanhoille postauksille naureskellessa. 

Tekin voisitte luoda silmäyksen erääseen vanhaan postaukseeni, esimerkiksi TÄHÄN. Eroja huomaatte nykyisiin postauksiin varmasti paljon, eikös juu? Huomattavin ero on varmastikin kuvat. Tuo vanha postaus sisältää mielestäni aivan liian ison kasan kuvia, osa jopa aivan turhia. Lisäksi ne ovat kaikki aseteltuina ihan eri kokoisia, joka näyttää hyvin epäsiistiltä. Parannusta on siis tapahtunut noihin postauksiin nähden paljonkin, mutta en minä silti häpeile vanhoja tuotoksiani niin paljoa, että tahtoisin ne kokonaan pois silmistä, koska mielestäni sellainen ei kuulu bloggaamiseen. 

Olkaat hyvät ja kertokaas omat näkemyksenne blogiarkiston näpelöinnistä! 

PS. Tälläiseen kuvattomaan postaukseen on tietysti aivan pakko laittaa jäniskevennykseksi jotain pientä...

20 kommenttia:

 1. Miehän piilotin omat vanhat blogitekstini, kun koiraelämä muuttui aika radikaalisti. Tuntui typerältä, että siellä on edelleen ne vuoden 2008 Jekut, Riput ja Sissit, kun on enää Tessu ja satunnaisesti muita. Nyt tosin harmittaa vähän, koska usein tekisi mieli mennä etsimään sieltä omasta blogista tietoa, miten se jollain aiemmalla koiralla menikään tuo pentuaika tmv, mutta nyt kun ne on piilotettu, niin eihän niitä löydy... (---> Meen heti testaamaan, onnistuuko niiden palauttaminen omaan aikaansa, vaika pomppaako ne blogitekstien kärkeen....)

  Ihana jäniskevennys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa aivan! Voipi olla, että niiden uudelleen julkaiseminen juurikin pompauttaa ne ensimmäisiksi, tai sitten ei. Kokeile ihmeessä!
   Haha, Koda toimii hyvin jäniksenäkin :3

   Poista
 2. Mä oon poistellut kliseepostauksia jälkikäteen, yleensä kuun lopussa tai vuoden päätteeksi :) Eli kysymys- linkkaus, arvonta ym. postaukset. Ne eivät ole ajankohtaisia enää pienen ajan kuluttua ja jotenkin haluan pitää blogin tuoreena ja siistinä, joten täytekamat poistelen. Joulukalentereita tai muita sellaisia en poista, joskus jos on ajastettu postaus hypännyt keskeneräisenä näkyviin, niin poistuu hetkeksi... Ja joitain tosi vanhoja postauksia poistin viime talvena, mikä nyt vähän harmittaa. Mutta noin muuten en poistele, mieluummin muokkaan ajankohtaiseksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ookkei. Nojoo, tosiaan tuommosten arvonta ym. postausten poistaminen on ihan järkeenkäypää! :)

   Poista
 3. itekkin oon poistanut vanhoja postauksia, jotka ei enää kuulu blogin aihepiiriin. samoten joulukalenteripostaukset, koska kohta tulee taas uusi joulukalenteri :p teen nykyään postauksia sillä asenteella, että ne tulee olemaan siellä aina. aluksi ehkä kirjoitti blogia vaan kavereille, mutta nyt sitä lukee tuntemattomatkin. en tiiä, hyvä aihe miettiä aineki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaa, aivan. Jos blogin aihepiiri muuttuu radikaalisti, eikä tahdo uutta blogia alkaa väsäämään, niin vanhojen postausten poisto on varmasti paikallaan :)

   Poista
 4. Mulle kävi niin että jouduin poistamaan--- tai no, siirtämään kaikki vanhat merkinnät toiseen arkistoblogiin piiloon kun muokkailin mun kuvagallerian kansionimiä ja siten melkein kaikki blogin kuvat meni rikki (kun olin linkittänyt kuvat sieltä ja osoitteet muuttui) :D En halunnut jättää satapäin kuvattomia merkintöjä esille.

  Oon nyt siellä arkistoblogin syvyyksissä palauttanut muutamiin merkintöihin kuvat ja voin jo alkaa miettimään niiden palauttamista oikeaan blogiin, mutta ensin pitäis testata just toi että jos palautan montakin merkintää kerralla niin täyttyykö seuraajien blogisyöte niistä sitte? Koska se olis aika ikävää :D

  Ja kyllä, tunnustan että JOS palauttelen näitä merkintöjä niin luultavasti teen jotain karsintaa siinä samalla, saatan jättää joitain merkintöjä tyystin pois. Joistain saatan poistaa tekstiä.
  Syy tähän on lähinnä se, että osa näistä on oikeasti ihan täysin turhaa soopaa ja lässytystä + jotkut merkinnät on niin väkisin väännettyjä etten halua niitä sinne enää :D Ja kun ton blogin tyyli on nyt muuttunut, sen on nykyisin tarkotus olla aika kuvablogimainen, ennen oli paljon tekstipitoisempi. Kirjoittaminen ei ole koskaan ollut mun vahvin puoli ja tuntuikin helpottavalta säätää blogia rennommaksi sen suhteen :D

  Tietysti joo, onhan se hölmöä touhua tollanen jälkeenpäin säätely.. Mutta haluan että bloggaaminen on jatkossakin mukavaa, eikä se ole jos jotkut vanhat kököt merkinnät on tikkuna lihassa ja häiritsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa, ymmärrän kyllä pointtisi. Itseltäkin saattaa löytyä parikin hyvin kökköä postausta, kun näin vuosien jälkeen niitä tarkastelee, mutta en raaskisi niitä siitä huolimatta viskata tuhka tuuleen. Niistähän sen kehityksenkin sitten huomaa, kuten tekstissänikin jo mainitsin :)

   Poista
 5. Mä oon kans huomannut, että monet bloggaajat, joita oon seurannut jo pidemmän aikaa, on yhtäkkiä poistanut vanhoja postauksiaan. Itsekään en tätä ymmärrä, koska mä ainakin haluan nähdä sen eron, ja miten oon kehittynyt. Toki mulla on vielä niin tuore blogi, ettei hirveästi vielä voi nähdä eroa, mutta pikkuhiljaa!

  JA pakko sanoa, että aivan ihana ulkoasu!! <3 Ihanan simppeli, mutta kuitenkin persoonallinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan sitä kehitystä blogi"uralla" on mukava seurata noiden vanhojen postausten kautta. Suosittelen sunkin säilyttämään kaikki postaukset, niin varmasti ajan kuluessa näkee sitä kehitystä kun vertaa uusiin postauksiin :)
   Ja kiitos hurjasti kehuista :) Itsekin olen tyytyväinen tähän talviseen ulkoasuun!

   Poista
 6. No mie ku oon siitä mitä apua 19-vuotiaasta asti blogannu ja kohta kilahtaa 23 v. täyteen niin kun katselee taaksepäin siellä alussa on kirjoitellut joku ihan eri ihminen eikä aina niin hyvällä tavalla. Esim. itselläni oli aika synkempi mieli ja elämä kun blogini aloitin ja osa postauksista oli kaikenlaista purkautumista eikä niissä sinällänsä ollut mitään vikaa mutta päätin myöhemmin, että en haluakaan jakaa tätä kaikkea tuntemattomille. Ehkä pelkään jotain lokerointia? Ai tää onki ollu tällänen angstiteini lollololo hyi. En tiedä.

  Olen tässä kuukausia miettinyt, että pitäisikö poistaa koko blogi, aloittaa uusi vai vain hävittää vanhat postaukset ja pitää yllä sellaista ns. iloista blogia joka ei mene pintaa syvemmälle. Kovasti mietin, pitäisikö poistaa kaikki itkuavautumiset sukulaisten kuolemista vai jättää ne sinne ja muita vastaavia. Jotain olenkin jo poistanut kun on hävettänyt oma typerä provosoituminen jostain aiheesta tai oma lapsellisuus tai jotkut avautumiset pahasta olosta. Onhan siellä vielä kasapäin ihan ihme sönkönkönkköä millaista en todellakaan enää kirjoittaisi mutta antaa toistaiseksi vielä olla... :D

  Blogikini on niin sekalainen sillisalaatti, etten tiedä mitä sillä tekisin. Tavallaan kiva, että voi postailla kaikkea mh-nukeista oman elämän ongelmiin mutta toisaalta joskus kaipaisi sellaista selkeää punaista lankaa jakamaan blogin sisältöä. Toisaalta en taas haluaisi jättää mitään pois. Nykyään usein tulee mietittyä, että ketä edes kiinnostaa mun yksityiselämä ja miksi edes kerron siitä. Pitäisikö vain esitellä piirroksia ja nukkeja? Tai koiria? Jättää kokonaan oma elämä pois?

  On tää bloggaaminen hankalaa. :D

  Pahoittelut jos teksti on sekava, heräsin juuri päiväunilta. ;_______;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, ihan selko tekstiä oli heräämisestä huolimatta :D
   Mun mielestä sun pitäis ehottomasti pitää blogi tuommoisena mitä se nyt on. Monipuolinen, jonne voit laittaa kaikkea maan ja taivaan väliltä. Itse ainakin tykkään siitä just tuommosena ja muutenkin monipuoliset blogit on ainakin musta paljon kiinnostavempia. Postailet siitä mikä milloinkin hyvältä tuntuu!

   Poista
 7. Mä hei kans vielä täydennän, että poistan postauksia, jotka eivät jostain syystä sovikaan enää vuosien kuluttua blogin aihepiiriin, se kun muuttuu vähän ajan kanssa :p Tai just jos vahingossa kuvat häviää tmv. Ja tositosi turhia postauksia poistan, koska haluan että koirablogi pysyy myös asiapitoisena, eikä niitä kiinnostavia postauksia tarvitse aina etsiä tuhannen säläpostauksen seasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan kyllähän se siisteyttää ja selkeyttää varmasti jos jälkeenpäin "turhat" postaukset poistelee. Itse en kyllä vaan raaskisi, vaikka näitä "turhiakin" postauksia on varmasti kertynyt näiden parin vuoden aikana isokin kasa.

   Poista
 8. Jeps, ymmärrän pointtisi!
  Itsehän alotin blogini taannoin uudelleen, pari postausta jätin pahnan pohjimmaiseksi. Lähinnä juuri siksi, että blogini aihepiiri muuttui, tai se sai lisää - hevoset ja pieni lifestylehömppä. En ollut tyytyväinen edellisiin postauksiin ja blogiini ylipäätään - joten sen takia itse olen muuttanut blogini teemaa ja postauksia on tullut poisteltua, tosin silloin niillä ei ollut kauheesti lukijoitakaan.

  Tää oli hyvä postaus, ja herätti mielipiteitä ja selvästikkin omakohtaisia kokemuksia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tosiaan tuollainen iso muutos blogin aihepiirissä pistää varmasti miettimään poistaako postauksia ja jos poistaa niin mitä.

   Poista
 9. Ihana kevennys :D

  Mutta siis joo olen sun kanssa samaa mieltä tästä. En oo ikinä poistanut yhtään vanhaa postausta, enkä varmaan tulekaan poistamaan. Mun mielestä on ihanaa, että voin palata katsomaan pentukuvia kaverin bernistä, tarkistaa kuinka montaa joku koira on ollut meillä hoidossa ja seurata onko Nana vaikka lihonut vuoden aikana kuvista katsottuna :'D

  Onhan ne vanhat postaukset ihan jäätäviä, teksti on kamalaa, kuvat huonoja (ja niitä on _ihan liikaa_), mutta mitä sitten? Suunta on vain ylöspäin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiitos :D
   Mukavaa että oot samoilla linjoilla. Onhan se tosiaan jäätävä lueskella joitain vanhoja tekstejä tai katsella joitakin kuvia, mutta kyllä niiden silti kuuluu sieltä arkistosta löytyä. Kehitys tosiaan ainakin näkyy jos ei muuta :)

   Poista
 10. Mä oon ottanut muutaman postauksen pois näkyvistä, mutta yhtään en oo pystynyt poistamaan. Osa postauksista oli tosi tylsiä ja turhia enkä koe, että kukaan ulkopuolinen lukija saisi niistä mitään irti, mutta en kuitenkaan ole halunnut poistaa niitä pysyvästi juuri noiden pointtien takia mistä itsekin kerroit tässä postauksesta. Kiva sitten lukea vuosien päästä myös niitä "huonoja" postauksia. Niilläkin on varmaan ihan eri merkitys silloin ja niitä osaa arvostaa. Koska onhan toi blogi omalla tavallaan jonkinlainen päiväkirja. Oon muutenkin kauheen vaikee päästämään yhtään mistään irti - kaikki jutut pitää säilyttää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan omanlaisiaan päiväkirjojahan nämä blogit aika pitkälti ovat. Myöhemmin hauska kurkistella juttuja parin vuoden takaa, jos on viitsinyt postaukset säilyttää. Multakin löytyy hieman tai hieman enempikin tuota vikaa, että kaikki jutut täytyy säilyttää... :D Mitään ei uskalla poistaa tai pois heittää, ainakaan ilman piiiiiiitkää mietiskelyä ja pohdiskelua. Ehkä jonain päivänä olen himohamstraaja...

   Poista