6. maaliskuuta 2013

Äly vai vajaaälyinen puhelin?

Nyt aijon avautua teille kännyköistä. Nimittäin näistä älypuhelimista. Älypuhelin on muuten rasittava termi. Mitä se edes oikeasti tarkoittaa? Nojaa, olkoot.

Minähän edustan tätä vähemmistöä, jolle kelpaa ihan tämmöinen vajaaälyinenkin kapula. Eikös puhelin ole tarkoitettu soittamista ja tekstiviestejä varten? No nykyään tuntuu, että puhelimelta vaaditaan ihan älyttömästi kaikkea muutakin, mutta miksi? Minulle tärkeintä siinä kapulassa on juuri ne perustoiminnot, soittaminen ja viestittely. Miksi ihmeessä minun pitäisi sillä muutakin näpertää?

Ja se älypuhelinten tajuton hinta. Mtv3:n uutisten mukaan suomalaiset pulittivat puhelimistaan viime vuoden aikana keskimäärin 370 euroa. Huhhuh. Tämän hetkisestä kapulastani pulitin huimat 50e. Enkä voisi kuvitella laittavani useampaa satasta johonkin puhelimeen. Vai ovatko ne ylipäätään enää puhelimia? Minusta tuntuu että ne ovat enemmänkin jotain minitietokoneita, kuin kännyköitä.

Tuntuu, että olen näitä ainokaisia, jotka ajattelevat, että kännykän pitää olla kännykkä, eikä mikään sovelluksia täyteen pumpattu iso näyttöinen kapistus. Olen kaveriporukastakin se ainut, joka on "aikaansa jäljessä". Toisaalta se ei minua haittaa, mutta kyllä se tuntuu toisia ihmisiä silmään pistävän, kun kaivan oman puhelimeni esille taskusta, kun se ei mikään kosketusnäytöllinen älypuhelin olekkaan.

 Kuva Googlesta
Minun taskustani siis löytyy tuollainen Nokialainen liukunäyttöinen kapula, joka on minua uskollisesti palvellut jo jonkin aikaa. Parasta siinä on se, kun akku saattaa kestää viikonkin ja ystäväni latailevat omia puhelimiaan tyyliin päivittäin.
Kyllähän tuollakin puhelimella vissiin nettiin pääsisi seikkailemaan, facebookkiin kirjottelemaan turhia päivityksiä, mutta enpä ole kokenut tarvitsevani nettiyhteyttä puhelimeeni laisinkaan. Tietokone on sitä varten, että notkun netissä, ei puhelin.

Tänään ala-asteella (jossa siis työharjoittelussa olen) tuli eräs oppilas kysymään, että minkälainen puhelin minulla on. Kyllä oli kyseisen pojan ilme näkemisen arvoinen, kun esittelin kännykkäni hänelle. "Eiks tos oo ees kosketusnäyttöö?" Ei, ei siinä ole. Hetken poika hiljaisena hämmesteli, kunnes paineli tiehensä.
Kyllä minua vähän kummastuttaa, kun ihan 1-2luokkalaisetkin omistavat tämmöisen uuden uutukaisen puhelimen..

Kun tarkasti oikein miettii, niin enhän minä sitä voi kiistää, etteikö nämä nykyajan kännykät olisi hirmuisen käteviä. Tottakai ne ovat, mutta minulla sattuu olemaan niistä siltikin pahaakin sanottavaa.
Kaikista eniten minua näissä kapistuksissa häiritsee se, miten niiden käyttäjät niihin uppoavat. Tuntuu, että niitä ei voi kädestä laskea hetkeksikään vaan jotakin sillä näprätään taukoamatta. On tuhansia erilaisia sovelluksia, joita siihen saa ladattua ja netissäkin voi surffata missä tahansa ja milloin tahansa.
Olen myös joutunut kokemaan useita tilanteita, jossa joku ystäväni leikkii puhelimellaan niin keskittyneesti, että ei kuuntele minua laisinkaan ja sekös vasta kismittääkin. Puhelin menee toisen ihmisen edelle. Raivostuttavaa.
Noh, eihän näin toki ole läheskään kaikkien älypuhelimien käyttäjien kohdalla. Ei toki. Sitä vain pitää osata käyttää oikein oikeissa paikoissa. Eikä siihen saa uppoutua niin, että kaikki ympärillä tapahtuva unohtuu, vaikka tiedän, että melko koukuttava vehjehän se on.

Saapa nyt nähdä, että miten kauan pysyn tällä linjalla. Vähän alkaa tuntua, että tekis itekki mieli omistaa tuommonen leikkikalu, mutta onneksi ne ovat vielä sen verran kalliita, ettei tule kuuloonkaan tuhlata rahoja moiseen, kun vähemmälläkin pärjää loistavasti!

16 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä. Itseäni ärsytti kun isäni osti minulle samsung xcoverin, eli sen vettä kestävän ymsyms. kun oma ihana nokiani meni rikki. Olisin tahtonut semmoisen missä on ihan perus näppäimet ja ehkä sitten musiikkisoitin. En mie tarttee mitään nettejä ja sääennusteita ymsyms. D:

  VastaaPoista
 2. Mulla itellä on nokian jo 2,5v käytössä ollut 5230 ja vasta enskuussa uusi, nokia tämäkin. Ja yääk, ne ylileveät on ihan kamalia. Mun oma on just sopivan leveä ja mä haluan mielummin pysyä näissä. Kosketusnäyttöinen silti. Mäkään en halua maksaa omastani montaa sataa, en vaikka saisin lahjaksi.

  Mä olen vannoutunut nokian ystävä, en halua samsungia, htc:tä, huaweita tai mitä niitä ny onkaan. Kaveri suuttu melkeenpä mulle, ku mä sanoin, ettei oo juuri sellasia kivoja puhelimia, jotka miellyttäis mua. Heti alko selittään, että kyllä HTC:llä ja samsungilla on. Se onkoon sen mielipide.

  Netti mulla on, tosin sain sen vasta jouluna. Lähinnä facebookia käytän kännykällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja miten semmoset jätti puhelimet mahtuu edes taskuun? O.o

   Poista
 3. Mulla oli myös joku nokian kämynen kännykkä, ei ollut kosketusnäyttöä ym. eipä sillä tullut mitään muuta tehtyä kuin tekstailtua ja soiteltua. Sen hajotessa ostin lumia 900 ja mietin miten kestin sitä vanhaa puhelinta niin pitkään... tuntuu yllättävän tarpeelliselta, että pääsee nettiin tsekkaa asioita ja sanakirja on aina taskussa. Kuvista nyt puhumattakaan, räpsin niitä koko ajan. (;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että jos tässä itekki joskus tulee sorruttua älypuhelimeen. Niin aika äkkiä ajatusmaailma muuttuu ja ihmettelen miten olen joskus huonommalla pärjännyt. :D

   Poista
 4. Samaa mieltä, itseltänikin löytyy ns vanhanaikainen phone :D minulle tärkeintä että voi soittaa ja tekstata (: ja kuvia ottaa (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, etten sentään ihan yksin ole vanhan puhelimeni kanssa (:

   Poista
 5. Sun puhelimes on aivan parasta! :) ja sä myös<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos rakas (: Olet ihana piristäjä. Tule pian takasi sieltä epsanjan lämmöstä, kiitos!

   Poista
 6. Et ole ainoa! Tai oikeastaan tuo omani on N95 eli näitä ensimmäisiä "älypuhelimia", mutta kosketusnäytöstä ei vielä tietoakaan. Kestänyt käyttöä jo vaikka kuinka monta vuotta ja vanhempikin malli on tallessa. Jos on hätä niin pääsee kyllä nettiin, mutta mielummin nettiasiat hoidan koneen ääressä enkä päivitä facebookkia ollessani muiden ihmisten seurassa. Mitään hienoja sovelluksia ei tuohon saa, mutta mitä niillä tekisinkään.

  Sitten vielä näin elokuvateatterityöntekijän näkökulmasta nuo isonäyttöiset hupelimet on kirous, vaikka elokuvan aikana "katsoittaisiin vain nopeasti mitä kello on" kun valo kattaa melkein koko salin. Vanhoissa puhelimissa sellaista edes huomaa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonni, uusi kohtalon toveri! :)
   Itse olen leffassa ollessani törmännyt myös näihin valopäihin, jotka PELAAVAT elokuvan aikana näillä jättinäyttö kapuloillaan. Ihmisiä on kyllä joka lähtöön..

   Poista
 7. Itselläni on huimat 100e maksama äypuhelin. On kätevää päästä nettiin aina kuin haluaa, pystyy katsomaan mm. bussiaikataulut, karttaa, perutut tunnit jne. milloin vain. On myös olemassa joitain oikeasti hyödyllisiä sovelluksia kuten fonecta. Ainiin ja lähetän viestini ja puhun puheluni ilmaiseksi älypuhelimellani mitä ei normikapulalla voi :D Tässä pari syytä älypuhelimen hankkimisen puolesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siinähän niitä plussa puolia sitten tulikin! Ja tosiaan oikeasti hyviä puolia. Tottahan se on, ettei se älykapula mikään täysin turha vempain kuitenkaan ole.

   Poista
 8. itesäni haittatuo akun kestävyys

  VastaaPoista