19. maaliskuuta 2013

Kiltit lapset näkyvät, mutta eivät kuulu.

On tuo työharjoittelu ala-koululla vaan rankkaa...
Välillä tuumaa järki lähtiä, kun lapset ajavat minut raivonpartaalle käytöksellään. En tiedä missä on menty vikaan, kun tuntuu, että nämä nykyajan lapset ovat täysin mahdottomia. Heillä ei tuumaa olla minkäänlaista kunnioitusta opettajia kohtaan. He luulevat, että koulussa saa jotenkin valita mitä tekee, ja jättää tekemättä asiat joista ei pidä. Ensi alkuun luulin, että vika on vain minussa. Ettei minulla ole auktoriteettiä näihin lapsiin, mutta sitten huomasin, että samoin nämä lapsukaiset kohtelevat oikeita opettajiakin. 
Itse olen "muinoin" käynyt saman ala-asteen, missä nyt olen siis työharjoittelussa. Ja sama opettaja toimi silloinkin 1-2luokalla. Muistan miten hirvittävän häpeällistä ja kauheaa oli, jos opettaja komensi tai käski käyttäytyä. Meitä ei montaa kertaa tarvinnut käskeä olemaan hiljaa, vaan kyllä me toteltiin ja kunnioitettiin opettajaa.
Nykyään onkin kaikki aivan toisin. Ensimmäisillä työssäoppimisviikoilla pyörittelin kyllä silmiäni, että voiko tämä meininki täällä olla edes mahdollista, mutta kyllä se on. 
Mistä tämä lasten huonokäyttäytyminen ja opettajien arvostuksen puute sitten johtuu? Olen kyllä itse sen todennut, että koulusta tämä ei johdu. Eli vaihtoehdoiksi jää, että tämä kaikki on kotoa lähtöisin, mutta mikä siellä kotona sitten menee pieleen, kun lapset käyttäytyvät koulussa huonosti? Vaikea mennä sanomaan.

Ja kyllä, taisin hieman yleistää. Ei suinkaan IHAN kaikki lapsukaiset ole tästä kamalimmasta päästä.

Kuva Googlesta poimittu

En löytänyt mistään pelkkää tunnaria, joka oli tarkoitus, joten siksi läntätty tähän kokonainen jakso :-d


Tuntuu, että liian monet lapset ovat koulussa aivan kuin Hirveitä Henrejä!

20 kommenttia:

 1. ite oot 17 vee ja sanot et muinoin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa sehän se vitsi siinä olikin! :D
   Heitin nimenomaa sanan "muinoin" siihen kohtaan, koska todellisuudessahan siitä ei ole hirvittävän pitkää aikaa, kun itse olin samanikäinen ja silti tuntuu, että ero on suuri kun vertaa nykyajan lapsia siihen mitä itse oli samanikäisenä.
   Mutta niin, eihän sitä aina voi tajuta mitä toinen on tekstillään tarkoittanut, mutta ei se mitään. :)

   Poista
  2. Ehkäpä, jos sanan muinoin ylle heittäis heittomerkit, niin asian tarkoituksen ymmärtäisi paremmin (: Kenties?

   Poista
 2. Itsekkin olen törmännyt aika moneen Hirveään Henriin !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Ja kyllähän näitä oli minunkin aikanani, mutta ei näin paljon ja näin pahasti.

   Poista
 3. Olen samoilla linjoilla sun kanssas, vaikken lasten kanssa ookkaa työskennelly !

  VastaaPoista
 4. Oon huomannut ihan saman! Ja sitten jos on semmoinen ujo/kiltti lapsi niin sitä saatetaan entistä helpommin kiusata :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin :/ Ja tietysti kun nykypäivänä puhutaan kiusaamisesta jatkuvasti, niin näitä kiusattujakin huomataan hurjasti enemmän, kuin ennen, kun asiasta ei välttämättä edes puhuttu paljoakaan.

   Poista
 5. Aivan oikeessa olet. Tuntuu toi niin masentavalta kun ajattelee syvemmin :(

  http://essi-becomingofme.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Mä oon huomennu ihan samaa ihan yläkoulun puolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Yläkoulu ikäisillähän se varmasti on sitä kapinointia ja muuta opettajia kohtaan. Sen nyt ehkä vielä "ymmärtää", mutta ala-aste ikäisien kyllä mielestäni tulisi ihan ehdoitta kunnioittaa opettajia tmv.

   Poista
 7. Käsittääkseni yleinen mielipide opettajien keskuudessa on se, nykylasten joukossa on paljon enemmän levottomia ja itsekeskeisiä lapsia kuin vielä 90-luvulla. Esim. oman vuoron odottaminen ja auktoriteettien kunniotius on todella vaikeaa yhä useammalle. Tämän käsityksen olen saanut kuuntelemalla tuntemieni opettajien juttuja (opettajia ovat mm. äitini, monet muut sukulaiset ja enemmistö vanhempieni kavereista).

  Jokin on siis muuttunut vuosituhannen vaihteen jälkeen, mutta mikä? Varmaan selityksiä on monenlaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin tuo auktoriteettien kunnioitus on tullut eritoten huomattua työharjoittelu paikallani. Ja itsekkin olen sitä mieltä, että jokin on muuttunut, mutta vaikea mennä sanomaan mikä. Olisi kyllä mielenkiintoinen aihe opinnäyte työhön (:

   Poista
 8. Veikkaisin vapaakasvatusta ja sitä, ettei vanhempia kiinnosta olla vanhempia lapsilleen vaan pääsevät helpommalla sallimalla urpon käyttäytymisen.

  VastaaPoista
 9. Tää on ihan kuin omaa tekstiä lukisi! Itse olin 8. luokalla TETissä vanhalla ala-asteellani ja jouduin oikeasti järkyttymään, miten niin lyhyessä ajassa lasten käytös oli muuttunut. Olivat kyllä uskomattoman jääräpäisiä ja kärsimättömiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jääräpäinen on kyllä hyvä sana kuvaamaan näitäkin lapsia, joita omalla työharjoittelu paikallani olen tavannut. Oman pään mukaan tehdään, ja auktoriteettejä ei kuunnella.

   Poista