20. joulukuuta 2013

DIY: Sytykeruusut

Hellurei! Päätin nyt väsätä teille jo toisen tämmösen "askartelupaskartelu" postauksen. Viime kerralla opastin teitä tekemään ulos kauniin värikkäitä lumilyhtyjä värjäämällä lunta vesiväreillä. Oma lumilyhtyni on valitettavasti jo sulanut kaiken muun lumen mukana, mutta kovasti odottelen, että lumi peittäisi taas pian maan, niin pääsisin väsäämään uuden sellaisen. 

Noh, mutta tälläkertaa puuhastellaankin sytykeruusujen parissa. Tuossa eräänä päivänä kun seikkailin netissä etsien hyviä askarteluohjeita ja itsetehtyjä lahjaideoita, niin törmäsin näihin ekaa kertaa. Tottakai lähti heti toteutukseen, niin hyvältä idealta vaikutti. Ja tietysti piti teillekkin tulla jakamaan tämä, jos lukijoiden seasta löytyy sellaisia, joille nämä sytykeruusut ovat ihan uusi juttu. 

Jos vielä joku teistä hätäilee, että joululahjoja puuttuu esim. sukulaisilta, niin suosittelen kyllä tätä ideaa. Itse tehtyä, egologista ja tarpeellista, jos omistaa takan tai puu lämmitteisen saunan. Minä väsäsin näistä joululahjat mummulle ja pappalle, sekä poikaystävälle (joka saa myös miljoona muuta lahjaa, mutta tämä yksi niistä.)
  photo tarvitset.jpg

Noniin elikkästä.. aloitetaan. Tarvitset seuraavia välineitä ruusujen tekoon:

 • Kananmunakenno
 • Kynttilän jämiä
 • Huono kattila ja kansi, jotka uhraat tähän hommaan
 • Jonkin sortin pihdit
 • Leivinpaperia

Näillä välineillä pärjäät.


 photo seuraavaksi.jpg

Sitten eikun hommiin!

 1. Hajota kananmunakenno osiin. Niistä kuppiosista tulee ruusun pohja/reunat. 10 munan kennosta itse sain 8 ruusua tehtyä niin että kennon muista osista riitti "terälehdiksi". 
 2. Revi kennon kannesta ruusulle suurinpiirtein sentin levynen suikale sisukseksi. Pyöritä se tiiviksi ja aseta kupin keskelle. 
 3. Revi kennosta palasia, joita tyrkkäät kuppiin täytteeksi niin, että sisus pysyy paikoillaan vaikka sen kääntäisi ylösalaisin. 
 4. Kun ruusut ovat valmiit, niin ala sulattelemaan kynttilän jämiä kattilassa. Laita kattila puolilleen vettä ja kynttilän jämät sinne sulamaan. Älä anna steariinin kuumentua liikaa ettei satu vahinkoja. Pidä kattilan kansi lähettyvillä mahdollisen palon tukahduttamiseksi. 
 5. Kun steariini on sulanut, niin ota ruususta kiinni pihdeillä (itse en omistanut oikein minkään sorttisia pihtejä, joten käytin saksia. Toimi oikein hyvin niilläkin.) ja ala dippailemaan ruusua kattilassa. Laita kastettu ruusu leivinpaperin päälle kuivumaan ja dippaa seuraava. Itse dippailin montakin kerrosta jokaista ruusua. Vinkkinä dippailuun, että älä upota koko ruusua steariiniin, sillä muuten siitä tulee niin liukas, että siitä on hankala enää pitää kiinni. Itse siis jätin pohjaan vähän kuivaa tilaa, jotta se pysyi pihdeissä (tai minulla siis saksissa..) muillakin dippauskerroilla.

 photo lopuksi.jpg

Lopulta sinulla on valmiina kauniita sytykeruusuja. Valkoisista kynttilän jämistä tuli tuon yllä olevan värisiä ja harmitti, kun en omistanut värillisiä kynttilöitä, että olisin saanut vähän väriä ruusuihin, mutta kelpaavat ne nuokin.

Kannattaa antaa sulaneen streariinin jäähtyä rauhassa kattilassa, jolloin se sitten jähmettyy kattilaan niin, että saat sen helposti pois ja pussiin vaikkapa seuraavaa käyttökertaa varten.

Valmiit ruusut voit paketoida haluamallasi tavalla, mutta itse laitoin ne kauniin jouluisen servetin päälle ja sellofaanin ympärille. Näin helposti ja hauskasti syntyi hieno itsetehty ja egologinenkin lahja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti