8. joulukuuta 2014

Joulukalenteri, 8. luukku - Joululaulut

♫ Tip-tap, tip-tap, tipe, tipe, tip-tap, tip, tip, tap ♫ Kaiken maailman joululauluthan ovat raikaneet.. raianneet, raiangeet... ööö... menipä vaikiaksi... no oli miten oli. Joululaulut ovat siis soineet kaupoissa jo pitkän tovin ja itsekin aloin ensimmäisiä hoilaamaan jo marraskuun puolella. Nyt kun ollaan jo saavuttu joulukuuhun ja joulu lähestyy kovaa vauhtia, niin tulee kokoajan vain enempi ja enempi kuunneltua ja lauleskeltua näitä joululauluja. Ja niitähän on joka lähtöön! Lauluja on tunnelmallisia, ehkä vähän haikeitakin, sekä riemukkaita ja iloisia. Osat ovat uskonnollisia ja osat eivät. Itse tykkään kuunnella joululauluja kyllä ihan laidasta laitaan. En siis katso sitä onko laulun sanoma uskonnollinen vai ei. Jotkut laulut vain kolahtaa ja niitä tulee kuunneltua enempi. Ehkä ainut "kriteeri" mulle joululauluissa on se, että niiden täytyy olla suomenkielisiä. Jostain syystä en pidä muista kuin suomenkielisistä joululauluista, vaikka onhan niitä kauniita joululauluja muillakin kielillä, mutta ne ei tuo mulle sitä oikeaa joulufiilistä, mitä suomenkieliset tuo. 

Olen pistänyt merkille, että hyvin monet ovat saaneet traumoja ala-aste aikaisista joulujuhlista, joissa on hoilattu joitain tiettyjä joululauluja. Myönnän, että minullakin on ainakin yhtä kappaletta kohtaan traumat juurikin tästä syystä. Kyseessä on "Joulupuu on rakennettu". Hyh. Nimikin saa multa jo karvat pystyyn. Syy siihen, miksi olen traumat tähän joululauluun saanut on se, että taisin olla viides tai kuudes luokkalainen, kun minun oli tarkoitus joulujuhlassa muistaakseni jopa ilman säestystä yksin lavalla laulaa ensimmäisen säkeistö tästä laulusta samalla kun koristelin joulukuusta. Ja minua ei todelakaan ole siunattu laulutaidolla, joten tilanne oli kamala. Muistaakseni sain kuitenkin sovittua niin, että pelkkä hyräily riitti, eikä minun tarvinut laulamaan alkaa siinä yksikseni. Lauluun ryhdyttiin vasta kun lavalle tuli enemmän porukkaa. Silti uskon, että tämä joululaulu puistattaa minua lopun elämäni.

Yritin tässä listata näitä mulle tärkeimpiä joululauluja ja karsin listan jopa kolmeen parhaimpaan, joka ei kylläkään ollut mitenkään helppo homma. Joka tapauksessa sain ehkä ne kolme tärkeintä nostettua ja heitänpäs ne nyt tähän:



Raskasta Joulua - Tulkoon joulu ♫
Ihastuin ja rakastuin tähän kappaleeseen ja nimenomaa tähän versioon viime jouluna. Voiko tästä edes olla tykkäämättä?! Ihana, ihana, ihana!



Vesa-Matti Loiri - Tähti tähdistä kirkkain ♫
Ihanan kaunis kappale. Veskun ääni tekee joululauluista kerrassaan upeita. Veskun "Sydämeeni joulun teen" albumia tulee kyllä joka joulu kuunneltua oikein urakalla. 


Samuli Edelmann - Varpunen jouluaamuna ♫
Vesa-Matti Loirin lisäksi Samuli on toinen, jonka ääni kuuluu ehdottomasti jouluun. Ihana Samuli. Tämä kyseinen kappale on kyllä ollut yksi suosikki joululaulu jo pienestä pitäen.

Noin ikään! Kuten huomaatte, niin tuollaiset vähän tunnelmallisemmat kappaleet ovat eniten mieleeni, vaikkakin tuleehan niitä yli kuluneita tiptaptiptap ja muita vastaavia lasten joululaulujakin kuunneltua jonkin verran. Nämä kuitenkin herättävät enempi sellaista ihanan rauhallista joulun tunnelmaa.

6 kommenttia:

 1. Voi apua tuo sun joulujuhlajuttu. Hrrr... En kyllä ymmärrä miksi sellaiset, jotka eivät itse halua, laitetaan laulamaan yksin yleisön eteen, tai edes yritetään laittaa. Mutta hei, sieltähän tuli kaks kolmesta mun top kympistä! Myös tuo viimeinen on ihana kappale, muttei kuitenkaan ihan yllä mun lemppareihini, mutta Samppa sen sijaan <3 Ah, niin kuin sanoit, se ääni kuuluu jouluun! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samppa tekee joulun! No ei ehkä ihan yksinään, mutta on se ihana tunnelman luoja äänensä kanssa :)

   Poista
 2. Raskasta joulua on niin parasta. <3 Vaikka myös Elviksenkin joululevy on aikas ihana. :3


  Hyi kamala en olisi ikinä suostunut yksin esitämään mitään edes musiikin kanssa. Kamalaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raskasta joulua -albumilta löytyy kyllä hyvää kuunneltavaa, mutta täytyy myöntää etten oo varmaan koskaan kuunnellu Elviksen joululevyä?! :o

   Poista
  2. https://www.youtube.com/watch?v=jEELDKmM5fI


   Siitä kuuntelemaan. :)

   Poista
  3. Haa! Täytyypä laittaa soimaan ->

   Poista